fredag den 6. februar 2009

Her smadrer prinsen svin

Mange tror at Google ignorerer eller undlader at indeksere uvigtige ord, eller stopord / stop ord / stop words som de også kaldes.

Jeg kom til at tænke på dette falsum, da jeg kom forbi nyhedsoverskriften "Her smadres prinsens vin". Hvis du ændrer ét bogstav og flytter et mellemrum, ændrer sætningen fuldstændig betydning. Skift et "s" ud med et "r" og flyt mellemrummet en smule og sætningen siger "Her smadrer prinsen svin".

Nu er det selvfølgelig klart, at søgninger på de to sætninger giver fuldstændigt forskellige søgeresultater. Prøv selv. Der er dog prinser med i begge søgeresultater.

Men at det lille ord "i" eller andre stopord skulle have betydning for antal hits og rækkefølgen i Google SERP's, havde selv ikke jeg forestillet mig.

Et eksempel: Søgning på "kurser i google adwords" giver 5.590 hits med følgende TOP-3 liste:

Nr. 1 på Google: SEOTech
Nr. 2 på Google: Zangenberg

Nr. 3 på Google: Zangenberg

Fjern så "i" fra søgningen. Det giver 4.920 hits med følgende TOP-3:

Nr. 1: IIH
Nr. 2: SEOTech
Nr. 3: Zangenberg

Hvis man kender en lille smule til eyetracking analyser og klikanalyser, ved man at der er rasende stor forskel på antallet kliks mellem de 3 første hits. Der kan sagtens være 30-50% forskel i antallet af hits mellem nr. 1 og 2 eller 3.

Så hvem kan påstå at stopord ikke har nogen betydning i forbindelse med optimering? Eller vil eksperterne mene at der er tale om en tilfældighed? Prøv så at søge igen i overmorgen.

Eller prøv i et markedssegment hvor der er ekstrem stor konkurrence, flybilletter:

En søgning på "billig flybillet til rom" giver 295.000 hits og denne rækkefølge:

Nr. 1: kelkoo
Nr. 2: skyscanner
Nr. 3: travelmarket

Hvorimod søgning uden det lille ord "til" = "billig flybillet rom" giver 156.000 hits - altså ca. 40% færre med følgende rækkefølge:

Nr. 1: sas
Nr. 2: sas
Nr. 3: travelstart

Vil også du, kære SEO-ekspert-konkullega, stadig påstå at detaljer, som f.eks. stopord, ikke har nogen betydning i Google søgninger?

Ingen kommentarer: